Duurzaam met Peerby

We leven in een tijd waarin we steeds meer op ons geld moeten gaan letten. Hierdoor is de kijk op het bezitten van spullen erg veranderd. Tegenwoordig is het veel belangrijker dat je de mogelijkheid hebt spullen te kunnen gebruiken, dan ze daadwerkelijk te bezitten. Peerby is hiervoor de juiste oplossing!

Wat is Peerby?

                                                                             Het ontstaan van Peerby?

oprichtersIn 2011 werd ‘Buurhuur’ opgericht door Daan Weddepohl. Dit moest een communicatieplatform worden voor buren. Jaar later is dit echter veranderd in ‘Peerby’ Deze Daan Weddepohl had het ondernemerschap al vroeg in de vingers. Hij maakte een bouwtekening voor een vliegende auto, knutselde uit buizen een nieuw soort koffiezetapparaat en toen zijn moeder met het idee speelde om te verhuizen, toog Weddepohl als 11-jarige naar een makelaarskantoor: “Ik zoek een nieuw huis voor mijn moeder.” Toch wilde hij niet persé ondernemer worden, vertelt de nu 31-jarige Weddepohl. Hij rolde het ondernemerschap toevallig in (Schouten, sd). Momenteel staat hij aan het hoofd van een organisatie met circa 20 medewerkers (Peerby Nederland, sd).

.

Zijn ze gestart volgens de lean startup gestart?

De lean startup is een managementmethode voor startups, bedacht door Eric Ries, om een idee uit te bouwen naar een bedrijf. Het heeft een andere kijk op strategie en geeft aan dat startups niet alleen bestaan om zo snel mogelijk geld te verdienen, maar om te leren hoe je een bedrijf bouwt. Ries geeft ook een aantal redenen waarom startups juist vaak falen. Volgens hem heeft dit te maken met de allure van een goed plan, een vaste strategie en doorgewerkt marktonderzoek. Hij geeft aan dat in de vorige eeuw dit inderdaad succesfactoren waren, maar dat startups nu juist vanuit extreme onzekerheid handelen (Teunissen, sd).

Peerby is zeker volgens deze methode gestart. Zo heeft Weddepohl zijn idee in grote lijnen op papier gezet en zo meteen van start gegaan. Het begon met een simpele website waar de vraag op stond: ‘Wat zou jij van je buren willen lenen?’. Hier moest je dan je antwoord plus e-mailadres achterlaten. Een kwart van alle bezoekers reageerde en de conclusie luidde dan ook: ‘Mensen willen dat dit bestaat!’. Daarop volgend is de app Peerby gelanceerd. Voor €50 aan GoogleAds maakte hij reclame en vroeg via meerdere sites reviews op van de app. Op deze manier kreeg Weddepohl input voor zijn app en kon op deze manier Peerby verder ontwikkelen tot wat het nu geworden is (Valk, 2015).

De doelgroep

‘De doelgroep van Peerby bestaat uit twee soorten mensen. Mensen die spullen nodig hebben en mensen die spullen aanbieden.’ De leeftijd van de Peerby doelgroep ligt tussen de 20-50. Een geldig emailadres of Facebook-account is minimaal noodzakelijk om lid te worden.

Doordat mensen liever op zoek gaan naar spullen, dan het zelf aanbieden is het de taak aan Peerby om dit in evenwicht te houden. Er verschijnen regelmatig teksten in beeld met de vragen: wat kunt u uitlenen? Kunt u meneer…. helpen aan een ….? De meest voorkomende producten die geleend/uitgeleend worden zijn gereedschap. Dit soort doelgroepen zijn niet gebaseerd op demografische gegevens, maar gebaseerd op behoeftes. Wel zijn er meer leden te vinden in bepaalde woonwijken (bijv. volksbuurten)

De concurrenten

Peerby kent concurrenten in verschillende vormen. Zo heb je de websites hurenvanburen.nl en spullendelen.nl die hetzelfde concept kennen. Maar bekende speler Marktplaats kan ook zeker als concurrent gezien worden. Op deze pagina kun je bieden op spullen maar ze ook gratis op halen. Zo ook op de website gratisoptehalen.nl.

Ook social media platformen als Facebook en Twitter zijn indirect concurrenten. Hier heb je communities als bijvoorbeeld: Spullen gratis/tehuur/lenen in Utrecht.

Peerby’s USP’s

Volgens Daan Weddepohl kent de Peerby app drie grote voordelen:

  1. De kans is groot dat mensen voor een relatief goedkoop bedrag een apparaat kunnen huren, wanneer je dit vergelijkt met een traditioneel verhuurbedrijf.
  2. De app focust zich op lokale aanbieders, zodat je niet zoals met Marktplaats helemaal naar een uithoek van het land hoeft te reizen om je bestelling op te halen.
  3. Je leert door Peerby ook mensen uit jouw buurt kennen, wat helemaal interessant is voor mensen in een sociaal isolement.

Daarnaast heeft Peerby nog een aantal sterke punten, hieronder een opsomming van de sterktste punten van Peerby:

  • Het is gratis
  • Gebruiksgemak
  • Duurzaamheid
  • Mensen hebben producten maar kort nodig, deze hoeven niet aangeschaft te worden voor één keer maar kunnen geleend worden (bijvoorbeeld gereedschap). Hierdoor wordt er ingespeeld op duurzaamheid.
  • Er wordt in gespeeld op geografische nabijheid > er hoeven geen lange afstanden afgelegd te worden
  • Naast spullen lenen of huren, creëert Peerby ook een band tussen onbekenden.
  • Gratis mobiele applicatie
Het verdienmodelsamenwerking

Momenteel kent Peerby nog geen verdienmodel. De app is gratis in gebruik en er zijn geen betaalde features. Wel is Peerby bezig met het opzetten hiervan. Sinds januari 2015 heeft peerby een samenwerking samen met Centraal Beheer Achmea. Onder de Peerby-gebruikers heerste de behoefte aan meer zekerheid bij het uitlenen van spullen. Peerby is nu samen met Centraal Beheer Achmea de ‘Peerby Garantie’ aan het uitrollen. Momenteel zijn ze nog aan het testen. Deze garantie kan de uitlener afsluiten tegen een kleine vergoeding. Peerby vangt vervolgens een commissie op deze garantie (Peerby Nederland, 2015).

Daarnaast heeft eind oktober 2014 Peerby een flinke kapitaalinjectie van 1,7 miljoen euro ontvangen. Met dit geld wil Peerby de markt uitbreiden naar de VS. Doel is om hier actief te worden in minimaal 50 staten (Peerby Nederland, 2014).

Bibliografie

Peerby Nederland. (2014, oktober 29). Internationale investeerders steken €1,7 miljoen in Nederlandse startup Peerby. Opgeroepen op maart 31, 2015, van Peerby Nederland pressroom: http://pers.peerby.nl/89024-internationale-investeerders-steken-1-7-miljoen-in-nederlandse-startup-peerby

Peerby Nederland. (2015, januari 13). Centraal Beheer en Peerby starten samenwerking voor spullenleen verzekering. Opgeroepen op maart 31, 2015, van Peerby Nederland pressroom: http://pers.peerby.nl/93431-centraal-beheer-en-peerby-starten-samenwerking-voor-spullenleen-verzekering

Peerby Nederland. (sd). contact. Opgeroepen op maart 31, 2015, van Peerby: https://www.peerby.com/contact

Schouten, I. (sd). Peerby. Opgeroepen op maart 31, 2015, van Ecoweetjes: http://www.ecoweetjes.nl/vrije-tijd/peerby/

Teunissen, F. (sd). The lean startup. Opgeroepen op maart 31, 2015, van innovatiemanagement: https://innovatiemanagement.wikispaces.com/The+lean+startup

Valk, E. d. (2015, januari 18). Waarom is de lean startup-methode zo populair? Opgeroepen op maart 31, 2015, van evadevalk: http://www.evadevalk.com/krant/waarom-is-de-lean-startup-methode-zo-populair

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s