What is your biggest secret?

Hoe vaak heb jij het wel niet gehad op Twitter of Facebook, je typt iets in, om het vervolgens toch maar niet te posten? Je vraagt je af of je bepaalde mensen je acties of gedachten wel wilt laten weten. Met de applicatie Secret kun je dezelfde dingen posten als op deze andere sociale netwerken, maar dan anoniem! Een interessante ontwikkeling, die we in deze blog is onder de loep gaan nemen.

Wat is Secret?

Secret is in september 2013 opgericht door Chrys Bader en is net als Twitter en Facebook een sociaal netwerk.secret vb Sinds mei 2014 is deze app ook beschikbaar in Nederland voor Android en iOS. Echter verschillen deze netwerken in manier van communiceren. Via Secret kunnen mensen zonder naam of andere identificatie met elkaar praten. Zo kun je berichten delen met vrienden, zonder dat iemand kan achterhalen wie het stuurt. ‘Met Secret ben je dus vrij om dingen te plaatsen waarvan mensen niet direct kunnen achterhalen dat dit van jou komt. Deze manier van communicatie wordt gewaardeerd door de gebruikers.’ Aldus Bader (nu.nl, 2014).

Hoe werkt het?

Met de app Secret kun je op simpele wijze geheimen de wereld in slingeren. De focus van deze applicatie ligt dan ook op het plaatsen en lezen van geheimen. Je posts kunnen worden ‘versierd’ met een kleur of foto op de achtergrond om hier meer kracht achter te zetten. Wat je plaatst wordt gedeeld met je vrienden, zonder dat zij erachter kunnen komen wie het geplaatst heeft. Wanneer het geheim veel likes en reacties krijgt, zullen ook vrienden van vrienden de anonieme post zien. Zo verspreiden bijzondere geheimen zich snel over dit netwerk. Het leuke is dat je jouw geheimen anoniem bij vrienden en onbekenden kan peilen. Alleen vrienden kunnen reageren, onbekenden zijn beperkt tot alleen het uitdelen van likes (Breij, 2014).

secret

Hoe anoniem is Secret?

anoniem

Berichten en geheimen die je via deze applicatie deelt, zijn versleuteld en volgens de makers wordt je privacy goed beschermd. Hiervoor maakt de app gebruik van de Google-servers. Belangrijk om te weten is dat Secret alleen anoniem is naar medegebruikers van de app. Je berichten worden naamloos getoond, maar de ontwikkelaars willen het een en ander van jou weten. Zo moet je je aanmelden met een e-mailadres en wachtwoord, en optioneel je telefoonnummer.

Vervolgens vraagt Secret toestemming om toegang te krijgen tot je contactenlijst, zodat je vrienden kan vinden die ook gebruik maken van de app. Wat echter later pas gemeld wordt, is dat je verplicht je telefoonnummer aan de app moet doorgeven om de geheimen van je vrienden te kunnen zien. Ook stimuleren ze je om je locatie vrij te geven, zodat je op deze manier geheimen uit je buurt kan lezen.

Echter, als de politie data nodig heeft voor bijvoorbeeld een startend of lopend onderzoek, moet hier door Secret aan worden voldaan. Voor klokkenluiders lijkt dit sociaal netwerk dan ook minder geschikt. Zo is Secret helemaal niet zo anoniem als dat het vooraf doet laten denken (Ettes, 2015).

Voor- en nadelen

Zoals alles kent ook Secret zijn voor en nadelen (infonu, 2015). 

Voordelen:

  • Geheimen hoeven niet te worden opgekropt.
    Hierdoor creëer je bij jezelf een stuk meer innerlijke rust. Al je geheimen kun je dus de wereld in slingeren zonder dat iemand erachter komt van wie deze zijn.
  • Je kunt je gedachten verspreiden zonder beoordeeld te worden.
    Zoals vooraf al aangegeven wil je niet altijd alles op Twitter en/of Facebook plaatsen. Mensen zijn bang voor negatieve reacties en consequenties. Bij Secret kun je dus alles plaatsen wat je wilt. Echter houd Secret natuurlijk wel in de gaten of alles wel netjes blijft.

Nadelen:

  • Er kunnen ruzies ontstaan.
    Door het uitschelden van elkaar via deze applicatie ontstaan er wel ens ruzies onder jongeren die deze app veelvuldig gebruiken. Er is al een aantal keer voorgekomen dat via deze app werd afgesproken om ergens een vechtpartij te houden en dat is uiteraard niet de bedoeling. In veel plaatsen worden berichten dan ook gescand door de politie en wordt er ook tegen opgetreden.
  • Mogelijkheid tot pesten.
    Waar anonimiteit een groot voordeel kan zijn, is het in dit geval ook zeker een groot nadeel. Er wordt misbruik gemaakt van de anonimiteit door geheimen van andere te delen. Daarnaast komt voor dat er naaktfotos en zogenaamde ‘bangalijsten’ met namen van meisjes uit de buurt geplaatst worden. Naaktfoto’s worden vaak binnen enkele seconden van het medium gehaald, maar vaak is het kwaad dan al geschied. Ook op basisscholen is dit een groot probleem en worden ouders voor deze app gewaarschuwd. Ook als je in Google zoekt op ‘Secret App’ staan bovenaan meteen negatieve berichten.

Het verdienmodel

In maart 2014 kwam het gerucht naar buiten dat de app Secret een investering van 10 miljoen dollar ontvangen zou hebben. Later maakte Secret op zijn eigen blog bekend dat het ging om een investering van 8,6 miljoen dollar. Deze investering komt van Google Ventures, de investeringstak van Google en acteur Ashton Kutcher, onder andere bekend van ‘Two and a half men’ en ‘No strings attached’. Naast Google en Kutcher hebben ook Mashable-ceo Pete Cashmore en David Socks, vice-president van de Microsoft Office-divisie geïnvesteerd in Secret (Eikholt, 2014).

Verder is Secret nog steeds gratis in gebruik en kunt het dus ook geen verdienmodel. Wel zijn hier natuurlijk mogelijkheden voor. Zo zou Secret namelijk een freemium model op kunnen zetten, waar voor extra features een bijdrage gevraagd zal worden.

Zakelijke toepasbaarheid

Secret is maar in geringe mate toepasbaar op zakelijk gebied. Je zou als bedrijf bijvoorbeeld expres ‘geruchten’ over jezelf de wereld in helpen. Dit kan naamsbekendheid creëren. Ook zou je sneak previews van bijvoorbeeld binnenkort verkrijgbare producten kunnen vertonen. Verder is deze app voor privé gebruik beter te gebruiken.

Bibliografie

Breij, B. (2014, mei 21). Geheimenapp Secret nu in Nederland: hoe werkt het? Opgeroepen op maart 30, 2015, van iculture: http://www.iculture.nl/apps/geheimenapp-secret-nu-in-nederland-hoe-werkt-het/

Eikholt, S. (2014, april 4). Delen met vrienden, maar dan wel anoniem. Opgeroepen op maart 30, 2015, van marketingonline: https://www.marketingonline.nl/blog/delen-met-vrienden-maar-dan-wel-anoniem

Ettes, G. (2015, mei 21). 4 zaken die je moet weten over geheimen-app Secret. Opgeroepen op maart 30, 2015, van androidplanet: http://www.androidplanet.nl/apps/wat-je-moet-weten-over-secret/

infonu. (2015). voordelen en nadelen van de app Secret. Opgeroepen op maart 30, 2015, van mens-en-samenleving.infonu: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/151442-voordelen-en-nadelen-van-de-app-secret.html

nu.nl. (2014). Anoniem sociaal netwerk Secret komt naar Nederland. Opgeroepen op maart 30, 2015, van nu: http://www.nu.nl/tech/3781031/anoniem-sociaal-netwerk-secret-komt-nederland.html

 

Leave a comment